CBS GAVÀ

Un any ple d’èxits i raons per celebrar

Un any ple d’èxits i raons per celebrar

La Federació Catalana de Beisbol i Softbol porta un any sencer de celebració, i el motiu no és poc: enguany ha arribat als 90 anys de vida. I ho ha fet amb les millors notícies possibles, tancant un any on els èxits no han deixat d’acumular-se. Més enllà del fet que, a cada any que passa, la quantitat de jugadors, equips i categories segueix creixent, per primera vegada en la història del beisbol català, el reconeixement internacional ha estat incessant durant aquest 2019, assolint fites que semblaven impensables fa no massa temps.

Les notícies més recents, però a la vegada més remarcables, ha estat el gran increment de presència catalana a les lligues dels Estats Units, país amb el qual les relacions institucionals s’han reforçat més que mai. Seguint el camí marcat per Omar Hernández i Marc Civit, que el passat 2018 van signar el seu primer contracte com a professionals amb les franquícies dels Kansas City Royals i els Toronto Blue Rays respectivament, enguany han estat Frank Hernández i Justin Luna, tots dos jugadors formats a Catalunya, qui han signat contractes amb equips nord-americans. Frank, que segueix les passes del seu germà, ha posat rumb cap al nord-est dels Estats Units, però en el seu cas amb destí a Chicago, havent firmat un contracte que el vincula amb els Cubs. Per la seva banda, Luna ha arribat a un acord per incorporar-se a les files de Los Ángeles Dodgers, campions de les Sèries Mundials en fins a 6 ocasions. Però la feina de despatxos no ha acabat aquí aquest 2019, ja que la mateixa Federació Catalana de Beisbol i Softbol ha firmat un conveni de col·laboració amb la Universitat de Missouri per afavorir la realització de les pràctiques dels estudiants de l’entitat a la FCBS. “Ens obrim a la part acadèmica amb la Universitat de Missouri, que ens aportarà un salt de qualitat pel que fa a les branques de màrqueting i comunicació que tan important son en el dia a dia de la Federació. A més, en pròximes reunions, està previst obrir nous canals i col·laboracions, pel que fa a la possibilitat d’esportistes catalans obtinguin beques de beisbol i softbol”, remarcava Jordi Vallès, president de la FCBS.

Precisament la relació amb universitats americanes ha estat un dels aspectes més remarcables de l’any del 90è aniversari de la FCBS, amb la visita de dos equips americans, que s’han enfrontat a la Selecció Catalana Absoluta de Softbol. Les primeres a trepitjar els terrenys de joc catalans van ser les jugadores de la Universitat de Notre Dame, situada al comtat d’Indiana. La seva visita va venir marcada per un clínic que van impartir les americanes a les jugadores joves dels clubs catalans, que van tenir la possibilitat d’impregnar-se del millor softbol, per posteriorment enfrontar-se a la Selecció Catalana, que va caure per un ajustat 4 a 0 en el partit que va inaugurar les reformes del camp de softbol de Montjuïc. Seguint el camí iniciat per les jugadores de Notre Dame el mes d’octubre, a finals de novembre va ser la Universitat de Maine qui va visitar Catalunya, repetint el mateix programa seguit per Notre Dame, impartint primerament un clínic a les jugadores més joves i enfrontant-se a la Selecció Catalana després, a qui va batre per 12 a 5.

 

Potencial nacional

Però no tot el vessant esportiu d’aquest 2019 ha vingut de fora de les fronteres de Catalunya, ja que també s’ha vist que el potencial dels jugadors i jugadores catalans no ha parat de créixer. Com ja ve sent habitual, la progressió dels jugadors catalans ve encapçalada per la Catalunya Baseball Academy, que encara una nova temporada de formació extra a joves beisbolistes catalans, cridats a ser el futur del beisbol català. Amb 42 esportistes convocats per formar-ne part i amb una temporada plena de grans objectius, com repetir les gestes assolides prèviament, com participar en les World Series, la CBA ja treballa des d’aquest últim mes per seguir creixent a marxes forçades. Però per demostrar que a Catalunya hi ha nivell no ens n’hem pas d’anar a la pedrera, ja que les mateixes Seleccions Catalanes Absolutes de beisbol i softbol han assolit fites importants enguany, emportant-se de manera clara el Torneig dels 90 anys de la Federació Catalana de Beisbol i Softbol. En softbol, el conjunt català no va tenir rival, i es va adjudicar el campionat batent a Euskadi per un clar 8 a 1. En canvi, per la seva banda, el conjunt masculí també va alçar el trofeu, però patint en la final contra la Selecció de Navarra, a la que va batre per un ajustat 4 a 3.

Finalment, deixant les seleccions a part, les lligues i copes regulars de clubs no han faltat en l’any del 90è aniversari. Un cop ja finalitzades totes les categories de la Copa Catalunya d’aquest 2019, el club que més trofeus ha acumulat ha estat el CB Barcelona, que n’ha sumat quatre (Sènior, Sub-18, Sub-16 i Sub-14), seguit de ben a prop pel CBS Sant Boi, amb tres copes (Sub-12 i Sènior i Open de Softbol). En tercer lloc, i disputant-se algunes de les finals amb els primers classificats, l’Hèrcules d’Hospitalet va alçar dos trofeus (Sènior 2a Divisió i Sènior Màsters), un més que el CB Viladecans (Sub-16 de Softbol) i els Vila-seca Gladiators (Slowpitch), amb una copa per cada un.

 

Beisbol dins i fora dels terrenys de joc

Tot i que l’èxit esportiu d’aquest 2019 és encomiable, no tots els mèrits han tingut lloc dins d’un terreny de joc, ja que, a les escoles, despatxos i darrere les reixes també s’han aconseguit fites importants l’any del 90è aniversari. Primer de tot, des de la Federació i els clubs catalans se segueix apostant pel beisbol escolar com a font de jugadors potencials a incorporar-se a les competicions federades. Tant és així, que des del principi de l’any escolar ja funcionen, i amb èxit, tots els extraescolars de beisbol que es porten a terme a Viladecans, Gavà i a Manresa, amb diversos equips i escoles involucrats en totes les localitats. Seguint amb la labor més enllà dels camps, també s’ha posat fil a l’agulla al tercer any del programa de “Beisbol per a Tothom”, encapçalat per la FCBS i que busca acostar aquest esport a totes les persones, sobretot a aquelles que no compten amb els recursos necessaris o que es troben en situacions delicades, i estant avalat per l’èxit de les dues passades edicions.

I ja per acabar el reguitzell d’èxits assolits pel beisbol i el softbol català aquest 2019, també quedaran pel record i pel seu ús totes les millores als terrenys de joc catalans que hi ha hagut enguany. Les primeres millores d’aquest 2019 han estat per a camps ja existents, com és el cas de l’estadi de Manresa, que ha seguit les obres de construcció i millora amb noves banquetes o tanques delimitadores per als bullpens, o el camp de softbol de Montjuïc, al que s’ha instal·lat la nova gespa artificial i les noves torres de llums. Però no només han estat aquests terrenys els beneficiats, ja que també s’han preparat i s’ha treballat en espais i ciutats que prèviament no comptaven amb beisbol o softbol, com el cas de Sant Adrià del Besos, que encara l’ambiciós projecte de ser el primer equip de Baseball 5 de Catalunya i que ja compta amb un camp per practicar l’esport, o les millores al camp de beisbol i softbol de Tarragona, preparat, ja, per la pràctica d’aquests esports amb unes condicions com toca.

90 anys no es fan cada dia, però la salut i tots els èxits que ha acompanyat l’aniversari de la Federació Catalana de Beisbol i Softbol té tant mèrit com la mateixa efemèride. La internacionalització dels equips i esportistes catalans, el bon nivell mostrat per conjunts nacionals, l’aposta pel beisbol més enllà dels camps o les millores a les instal·lacions catalanes són la prova de què aquest 2019 ha seguit amb la pauta ascendent i de millora que ha viscut el beisbol català aquests últims anys. Ara tot està en mans dels esportistes i persones vinculades al beisbol i el softbol català, que ja han demostrat i s’han assegurat que aquests dos esports cada dia estiguin en boca de més gent, no només dins, sinó també fora de les fronteres catalanes.Translate »
Open chat
Hola, ¿en qué puedo ayudarte?